20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Název Množství a jednotka
hovězí žebra s kostí 500 g
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Játrové knedlíčky

Název Množství a jednotka
játra 150 g
vejce 1 ks
česnek 2 stroužky
strouhanka
sůl
Zobrazit všechny ingredience
polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou cibuli, pepř, nové koření a vaříme pomalu "táhnutím" na mírném ohni do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu vcelku, snítku petrželky a dovaříme doměkka. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme a vrátíme zpátky do polévky. Maso a trošku vývaru můžeme použít např. do rajské omáčky. Lžičkou zaváříme játrové knedlíčky, povaříme 5 minut a polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželkou.

Játrové knedlíčky:
Játra očistíme, případně odstraníme kanálky. Naškrábeme ostrým nožem nebo rozmixujeme. Dáme do misky, přidáme vajíčko, sůl (podle velikosti a množství jater, na 100g jater cca půl lžičky soli) utřený česnek (dtto, na 100g jater 2 stroužky česneku), mletý pepř a zahustíme strouhankou tak, aby vzniklo husté těstíčko. Necháme 10 minut odležet a zaváříme lžičkou do vroucí už hotové polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou, povaříme ještě asi pět minut a můžeme podávat.



 


RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášek na husto (hrášek na smetaně)

Postup: Dvě plechovky (po 400 g) vyklopíme i s nálevem do hrnce a přivedeme k varu. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Dračí stehna

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Do větší mísy si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Japonské krůtí nudličky

Postup: Připravíme si zeleninu a dáme si ji na talířky každou zvlášť, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové tlapky

Postup: Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme strouhaný kokos, moučkový cukr, máslo a... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...